Container Icon

Suka Pelangi Saya?

kIsAh EmAk lagi

cAtAtAnku ~ sns ~
Anda tahu x saya sedang menangis saat ini?? Jarang sekali saya menangis sebab saya rasa sangat lemah kalau saya menangis,namun hanya kerana insan yang bergelar mak,mummy(pggln y kdg2 saya guna pada mak) membuatkan jiwa saya sungguh mudah terguris,terkikis,terluka.Hebat sungguh mak.Apa yang pasti tangisan saya ni sebab penulisan blog abg saya yang tersayang tu, intipati yang dia kupas pada entry terbarunya membuatkan air mata terus tumpah macam hujan yang lebat.Apa yang menarik tentang kami adik beradik, kami mmg susah nak luahkan perasaan kasih dan sayang sesama kami tapi hakikatnya kami benar2 sayang antara 1 sama lain.Bukti, lihat saja blog2 mereka,luahan hati mereka.Ya Allah, sungguh..saya bersyukur dan sayang keluarga saya! Tahukah anda yang jarak sekolah saya dari rumah kira-kira 40km.Huh, sepanjang 2 tahun ( F4 n F5) emak lah yang bersusah payah memandu dari rumah hantar saya dan ambil saya dr sek. Seawal 6pg pasti saya sudah d jalanan dan mak akan ambil hiway Gopeng dan exit hiway Ipoh utara kerana takut saya akan kelewatan ke sekolah yang bermula 7.20pg.Yang pasti saya merupakan pengawas sekolah yang sering kali lewat.Cumanya cikgu disiplin saya memahami saya, Terima Kasih Cikgu!! Bukan itu saja, kesabaran mak..ketabahan mak..tangisan mak...Xpenah saya lihat mak menagis selain saat kami menerima berita kematian a.apoi ( d Arizona ). Masih ingat dalam ingatan saya masa itu saya cuma 7thn, a.apoi 20thn..Tahun pertama d Uni of Arizona,manakala K.la d Uni Of Chico d Chicago California.Setelah hampir seminggu MARA menguruskan jenazah a.apoi,dan dikebumikan di kg kami (Malim Nawar : masa itu kami belum lagi pindah ke sini masih d Ipoh). Yang kedua saya lihat mak menangis saat mak difitnah..Ya Allah, hya Kau saja yang tahu betapa hancurnya hati mak, hampir setiap hari mak akan telefon dan cerita pada saya dan saya yang x sekuat mana pun turut menangis bersama mak walhal saya patut kuatkan hati mak. Maaf mak, saya betul2 xdapat tahan jika mak menangis. Untuk pengetahuan, mak mmg selalu bercerita kepada saya sebab saya mmg sangat rapat dgn mak, hari2 saya kena telefon dan dengar suara mak dan update kegiatan harian saya.Saya x rasa terkongkong malah saya rasa selesa jika mak tahu kegiatan saya.Bukan yang lain x rapat tapi saya yang tinggal dengan mak sepangjang 17 tahun ( kakak2 dan abang2 semuanya masuk asrama bila d sek men). Dan saya kan anak bongsu, perkongsian pon bersama mak padahal saya mmg rapat dgn semua sekali.Ingat lagi bilamana saya rapat dgn Egypt, mak juga tahu tp abaikan..itu bukan kisah cinta pon! Kalau saya suka seseorang pon saya akan tanya mak dulu ambil restu! Sebenarnya terlalu banyak perkara yang mak buat,walau sebesar zarah pon ia tetap bernilai pada saya! Suapan mak,pelukan mak,tidur dgn mak ( hingga smlm pon saya tidur dgn mak ) setiap apa yang mak buat pasti d ingatan saya. Mak sngt pentingkan anak2.. Yang paling bagus tentang mak yang x mampu saya ikut ialah mak sangat2 rajin bangun malam.. Tidur mak hanya 12am-4.30am, selebihnya mak lebih beribadat,sungguh mak mmg begitu bersama abah akan bgn malam.Cubalah tinggal sehari d rumah saya,pasti anda juga berkata begitu.Mak sangat taat pada abah. Berkat doa mak abah lah kami adik beradik berjaya hingga kini. Saya harap saya juga begitu..Taat pada suami ( yang pasti belum bercalon suami..bercalon kekasih pon belum lagi ;p ) taat pada Allah juga! Terima kasih pada abg tersayang saya yang memberi idea untuk entry saya kali ni, setelah baca blog dia..lol~ terharu pada ayat2 tuk satu2nya adek yang terbaik yang dia ada tu.kekeke! Emak / Mummy : SelAmAt hArI lAhir ke 63 ! Semoga panjang umur..doakan kesejahteraan kami semua! Maaf atas segala kederhakaan kami semua! Siti betul2 sayang mak tau~

------------------------------------------------------------------------------------------------- Selamat Hari Guru buat semua pendididik saya...
  • Mak + Abah + kakak2 dan abg2 ( sepanjang hidup atas segala pelajaran )
  • Tadika (1994)
  • SKJBPG Ipoh (1995-2000)
  • SMK Tarcisian Convent Ipoh (2001-2005)
  • Food Institute Of Malaysia ; FIM ( 4months for cert in Western Cuisine : 2006 )
  • MAHSA Univ College ( 2006-present)
Terima Kasih semua yang mengajar saya erti hidup..untuk saya live my life! Moga saya akan menjadi seorang yang berguna..
p/s : k.la, i masih mau nak sambung dentist..lol

Note 1 : Mekar tulip d Moscow..Terharunya saya~

Note 2 : Adey, nak kena buat kek batik sekarang..bawa balik KKB.. chioww~

hp baru W705..bukan nak menunjuk tapi atas permintaan yang nak tahu

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

3 comments:

aNa_mE said...

sungguh touching entry kali ni..so sad..
kte sgt2 terharu lg2 mak kmu masih igt kte..waaaa!!!

anyway..so jeles la tgk ur new hp..wishing to use SE again as 1st hp..huhu..

SuFy said...

jgn sedey ye sis..ade hikmah sume tuh..sy yakin sis dn mak sume kuat..tawakkal yerr

chAq said...

laling, almost 4years i been using nokia 6600.. this is my 1st time to use SE..haha.

Sufy : thnks ya~