Container Icon

Suka Pelangi Saya?

Karipap Cinta ♥♥♥

~ sns cerita tentang ~
Assalamua'laikum wbt

Dah lama teringin nak buat karipap tapi belum pandai dan takut nak mencuba, tapi hari rasa terlebih rajin dan berani nak mencuba. Setelah menGoogle resepi, dan akhirnya saya cuba buat yang ni. Lagipun dah lama tak berkongsi cerita pasal resepi ni.

Rujukan : Di SINI

Untuk Pastri Rapuh
Bahan-bahan
400g tepung gandum
1/2 cawan minyak masak
2 sudu besar marjerin
1/2 cawan air sejuk ( letak kiub ais)
garam

Buat Doh Pastri dulu
1) Campurkan sedikit garam dalam air sejuk.


2) Masukkan marjerin di dalam tepung gandum dan gaul hingga jadi berketul-ketul halus macam serbuk roti.

3) Panaskan minyak dan curah di dalam tepung tadi dengan menggunakan sudu, kacau ke seluruh adunan.


4) Selepas itu curahkan air sejuk tadi dan uli hingga menjadi doh, air jangan masuk semua, kira agak-agaklah kelembutan doh tu.


5) Setelah menjadi doh dan pemukaan doh agak licin.


6) masukkan doh ke dalam plastik bersih dan perap di dalam peti ais lebih kurang 1 hingga 2 jam.
Langkah ini penting bagi mendapatkan doh yang rangup dan senang untuk di canai nanti.

Sementara itu boleh buat inti karipap.

Inti ayam : Ini saya ikut cara sendiri je.
Bahan-bahan
Isi ayam 3 ketul bahagian dada
2 biji kentang sederhana besar
2 ulas bawang putih
sedikit saderi/ seleri (gantikan daun sup)
Daun kari
2 sudu rempah kari daging
Air secukupnya
Garam dan gula


Potong kecil


Potong dadu


Bawang putih hiris halus


Mayang halus daun seleri


1) Tumis ayam dengan sedikit minyak dan bawang putih hingga ayam keputihan.


2) Masukkan rempah kari (boleh dibancuh dengan sedikit air dulu) atau terus masuk ke dalam ayam (sebab ayam tadi mengeluarkan lemak airnya).


3) Kacau dan bila agak kering, tambah air agar kelihatan cair sedikit. Saya tak guna cili sebab rempah kari tu pun dah agak pedas.


4) Masukkan ubi kentang dan kacau rata.


5) Kemudian, masukkan daun seleri dan kacau rata juga.


6) Dan kemudian daun kari dan gaul hingga terbit aroma kari.


7) Tambah garam dan gula sebagai perasa dan masak hingga lembab atau tidak berair. Sejukkan dan keluarkan doh untuk menguli.

Proses uli doh.
1) Keluarkan doh dari peti ais dan bahagikan doh pada gumpulan kecil. Terpulang untuk buat bentuk apa.


2) Ambil gumpulan kecil doh dan leperkan dan canai nipis, tekap dalam bentuk bulat.

3) Letak isi ayam tadi di tengah dan mulakan kelim. Atau gunakan acuan kelim pun boleh jugak.


4) Ulang langkah 2 dan 3 hingga habis doh.


Lebihan doh tu, boleh la dibuat suka hati :p

5) Panaskan api dengan api sederhana dan goreng hingga keperangan. Sedia untuk dimakan :).
Untuk kaedah frozen : Masak dalam 1/2 masak kemudian sejukan dan masukkan ke dalam peti ais sejuk beku. Bila nak goreng barulah keluarkan.

Selamat Mencuba =).

Nota : Baru nak packing bag =.=", mata dah ngantuk @-@

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments: