Container Icon

Suka Pelangi Saya?

Dakwat Pelangi

Assalamua'laikum wbt

Cak! Kita tukar layout baru. Masih kekalkan warna hijau (sebab mak kita suka hijau, jadi bila dia baca mesti dia seronok. Ok, itu perasaaaaan jer :P) Tapi kita tukar tema, kali ni Cik Angan-Angan ni guna pelangi. Saya suka pelangi sebab angan-angan saya secantik pelangi dan setinggi pelangi.

'Setitik dakwat mampu membuatkan sejuta manusia berfikir tentangnya'. 

"BUKAN SAJA-SAJA ALLAH meletakkanmu dalam BIDANG itu..
BUKAN SAJA-SAJA ALLAH mengurniakanmu KEPAKARAN itu..
BUKAN SAJA-SAJA ALLAH memberikan UJIAN sebegitu..
BUKAN SAJA-SAJA ALLAH membiarkanmu mengemudi dalam KEADAAN sebegitu..
MELAINKAN ALLAH tahu kamu akan memberikan sesuatu dalam bidang itu..
MELAINKAN ALLAH tahu kamu bakal membiakkan ilmu-ilmu itu..
MELAINKAN ALLAH akan temukan kamu dengan insan-insan ikhlas membantu..
MELAINKAN ALLAH mahu menguatkanmu..
MELAINKAN ALLAH mahu kamu tahu betapa tingginya kasih sayangNYA padamu. "

Pelangi di angkasa itu tinggi, setinggi manapun kita cuba gapai mana mungkin kita akan mampu peganginya lantas untuk simpan dalam saku kita. Tetapi kita boleh melihat, merasai, menikmati indahnya warna-warna itu selepas hujan. Begitulah kemanisan, kejayaan, kecemerlangan dan kebahagiaan. Hujan itu 'ujian' bahkan kurniaan bagi yang pegang dan yakin dengan Allah SWT, adalakala hujan renyai atau gerimis (sekecil-kecil 'payah'), adakala hujan lebat berserta petir, guruh serta kilat sabung menyabung (sebesar-besar cabaran dan dugaan). Di sinilah 'fungsi' pelangi, Allah beri untuk kita kembali refleksi diri andai kita ingin peduli dan mengkaji setiap yang telah Allah hadiahkan kepada kita. Tiada satu pun sia-sia, jawapannya samada cepat mahupun lewat. Bukankah dalam Surah Ar-Rahman banyak menyebut 'Maka, nikmat TuhanMu yang manakah yang engkau dustakan?' Semuanya berhikmah! Jangan sesekali angkuh dan bongkak.
Ubat anti-depressant saya di sini :) 
Pelangi kembar ketika dalam perjalanan pulang ke desa
(2010)

Double rainbow again :) 
Pelangi dari puncak Bukit Broga 2010
(Di puncak sambil menikmati cucur bilis)
Manusia sangat lemah dan sebab itu kita kena sentiasa topup tenaga dan cas positif untuk menurunkan tahap lemah dan menjadi seorang yang kuat. Cermin diri sendiri, saya seorang yang cepat menurun graf 'kuat'nya. Hari-hari kalau boleh kena suntik dengan vaksin-vaksin positif supaya tidak mudah goyah. Paling mudah, 'suntikan' ayat-ayat Allah. Bila saya seakan sedar akan peningkatan 'hormon' negatif, cepat-cepat saya ambil wudhu' dan mengaji agar sekurang-kurangnya saya tidak fokus pada tekanan tapi tidak pula melarikan diri daripadanya. 'Ketahuilah bahawa dengan mengingati Allah itu hati akan tenang.' (Ar Raad: 28), permulaannya memang payah tetapi makin lama duduk dan membaca satu-satu ayat meter positif akan kembali naik. Percayalah, Allah bantu setiap perkara yang baik. Yang penting bukan ketika susah sahaja ingat Dia tetapi dalam setiap masa dan ketika nescaya Allah akan sentiasa menjaga kita.

Jadilah 'pelangi' pada orang lain juga

Jadilah 'pelangi' kepada orang lain, tak semua kontek permasalahan seseorang khidmat kita diperlukan tetapi kehadiran kita mampu memberi kesan yang besar pada mereka. Material bukan kayu ukur dalam sesebuah 'hadiah' tetapi doa, sokongan, kata-kata semangat itu juga sesuatu yang terlalu besar dalam kehidupan seseorang.


Kesannya besar kepada diri saya sendiri, kadang kala kita tak sedar pun kita telah atau menyumbang sesuatu kepada seseorang tetapi melihat orang lain gembira mampu buat kita serap dan sedut segala yang positif. Jujurnya saya terharu dengan kata-kata kawan saya. Saya bukan jenis yang suka menzahirkan dengan ucapan di bibir tetapi saya lebih suka menaip atau menulis. Alhamdulillah, sekurang-kurangnya ia beri kesan kepada yang merasai. Bukankah apa yang ditulis dari hati akan sampai ke hati?
Jangan mengharap balasan manusia, pasti duga.
Minta Allah saja :)
Harapan saya, moga saya mampu menjadi warna-warni untuk memelangikan orang yang saya sayang kerana Allah. Keceriaan orang lain saya serap untuk diri sendiri agar saya mampu mengurangkan 'rahsia' yang penuh di hati.
It's just a number (ops, masa ni balik Malaysia gemuk 'siket')
The number on this scale will not tell you:

* What a great person you are
* How much your friends and family love you.
* That you are kind, smart, funny and amazing in ways “numbers” cannot define.
* That you have the power to choose happiness
* Your own self worth.

Do not simply give up just for any 'external' factor(s), but try to change internal's first which is back to Allah and seek for Him. Keep on trying and look forwards 360*, the final result will be a big thumb up InshaAllah.When something happens that hurts you, dont get lost in the pain.Find the purpose. And let it lead you to glimpse just a little more of Him.

Pelangi angan-angan saya? Tentulah tinggi...
Moga pekerjaan, pembelajaran serta perkahwinan seiring dan cemerlang dunia akhirat.
(tadah tangan bersama dan Amin kan ya)
Ni betul-betul angan-angan! Nak naik....
Elemen yang perlu ada untuk menjadi pelangi dan menggapai pelangi adalah dengan memaafkan orang dan juga sentiasa memohon maaf. Biar hati tenang tanpa sengketa dengan orang lain, inshaAllah mudah laluan daripada Allah .Adakala mereka ada sebab mengapa bertindak sebegitu. Setiap manusia kan ada rahsia yang perlu disimpan sendiri bukan untuk dikongi. Moga sentiasa menjadi pemaaf dan memaafkan! 
Pada hati-hati yang terluka dengan saya, saya mohon maaf setulus hati.
Juga, ada perkara yang tak mampu untuk saya kongsi.
kembali beza 7jam UK-Malaysia
Oklah, harini secara rasminya bermula DST (Daylight saving time), makanya harini ada 23jam sahaja dalam sehari ni. (Al-Asr....)

JH : Kanak-kanak Ribena yang sedang mengembara bersendiri mendaki pelangi angan-angannya :). 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

4 comments:

.:CahayaPetunjuk:. said...

Template kite same lah kakak wana :)

SNS said...

Hm... macam mana boleh sama pulak :(. Malasnya nak tukar lain.

.:CahayaPetunjuk:. said...

saya dah pakai lama. td bukak blog akak tgk eh sama..

SNS said...

Oh, kalau begitu xpalah. Nanti saya tukarlah