Container Icon

Suka Pelangi Saya?

h a t i BUKAN untuk D I P A K S A

~ sns cerita tentang ~

Cerita masyarakat...

Si lelaki : awak betul ke sudah berpunya?

Si gadis : ya (angguk kepala, padahal berym saja).

Si lelaki : beruntung dia, cuma saya belum boleh terima lagi.

Si gadis : mudah-mudahan, amin. Akan beruntung juga gadis menjadi suri hatimu nanti, insyaAllah.

Si lelaki : hati saya masih pada awak, I cant deny my feelings! Please, give me a chance.Once in your life. Mungkin cara saya sebelum ini tersasar dan tersalah jauh, tapi saya harus diberi peluang kan? Tapi awak juga bersalah, bohong saya!

Si gadis : saya minta maaf, saya tak mampu dan tak boleh. Pembohongan saya untuk menutup pintu hati awak untuk saya, jujurnya saya tak mampu menerima kerana hati saya mungkin buat yang lain.

Si lelaki : tapi, awak sendiri tak yakin dia akan membalasnya kan?

Si gadis : bila kita mencintai, mengharap dia akan bersama dengan penuh pengharapan Lillahi ta'ala, kita pasti akan berdoa kebahagiaan dia walaupun dia belum tentu menjadi pasangan kita kan? Kebahagiaan orang yang kita sayang Lillahi ta'ala, insyaAllah kita juga akan bahagia. Kecewa itu pasti, dapat manis pasti muncul. Percayalah! Ada kala menjadi seorang sahabat itu lebih baik dari bersama sebagai sepasang pasangan.

Si lelaki : saya minta maaf, saya banyak buat silap pada awak. Awak sangat baik, malu saya dengan awak. Semoga awak berbahagia dengan dia, dan semoga awak peroleh jawapan yang terbaik dan positif dari dia. Itu doa saya untuk awak. Hm, saya kena tidur sebab hari ni dah mula oncall, tak tau bila dapat berbual lagi dengan awak. Jaga diri, jaga kesihatan dan jangan stress lagi ya, Saya tak boleh tengok awak sedih even saya selalu buat awak sedih dengan tindakan saya. Wsalam

Si gadis : Saya dah lama maafkan, jujurnya saya sendiri tak berani berbuat apa-apa. Tapi insyaAllah, saya akan cuba. Terima kasih ya, sudi berkawan dengan saya =). Semoga terus maju dalam kerjaya dan jaga diri dan kesihatan juga Tuan doktor =). W'salam.
________________________________________________________

Dialog di atas mungkin pernah dialami atau dibaca di mana-mana, sekadar cerita biasa tapi bila soal perasaan kerap kali ditanya dan ditimbulkan, seakan-akan menyakitkan hati untuk memberi jawapan bila mana segala persoalan telah jelas terjawab. Benar, orang kata hati tak boleh dipaksa. Lebih baik menerima orang yang sayang kita, dari mengharapkan cinta orang belum tentu menyayangi kita. Jujurkah hati?

Mengharap tanpa usaha tak guna juga, perlu ada sedikit inisiatif. Doa juga penting ' andai dia terbaik dan untukku, satukanlah hati kami. Andai dia bukan yang terbaik, jauhkanlah hati kami', contohnyalah.
Mudah-mudahan semuanya berakhir dengan tenang!

Cerita saya

Kawan saya membalas jawapan pada kata-kata saya ' no guy can handle my heart', lantas dia menjawab ' it's difficult, bukan no guy. Im sure there is, but its hard for u to find...and its hard for him to take care of ur heart '. Saya rasa sangat lucu ayat dia, saya bukan susah untuk didekati tapi saya sudah 'terpaut' pada sebuah hati yang belum mampu saya berterus terang dan saya rasa dia mungkin tidak boleh menerima saya. Saya tak tahu :(.

Nota 1: Semua orang, saya sihat. Saya sudah tukar gambar profile FB :). Senyum kan? Oh ho, abaikan bab mata.......:))

Nota : Bukan pemilik steteskop di leher dan berkot putih, hanya sekadar pemegang lensa :)

Jantung hati : hati tu pasti tahu yang saya punya perasaan padanya. hati itu ???? saya tak tau apa yang dirasa.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

1 comments:

Anonymous said...

thats the same with everyone... its not that we cannot accept him/her, but if the heart is still for someone else...