Container Icon

Suka Pelangi Saya?

ALLAH knows EVERYTHING...

~ sns cerita tentang ~
Assalamua'alaikum wbt...

I have no tears to cry...
I have no voice to scream ...
That i really want to...
Allah,
Thanks for everythings!
Thanks for this LOVE
Thanks for this LIFE..
Thanks for this 'tests'
Somewhere there's someone who dreams of your smile,
and finds in your presence that life is worth while,
So when your are lonely,
remember this true ;
Somebody, somewhere is thinking of you!!
Allah is ALWAYS by your side,
no matter how good and how bad you are!


I didn't get UPU. Hurm, the thing that i wish so badly but unfortunately, i am not one of the lucky girl! I am NOT. Sad? Could you imagine that? With unexplained feelings, hm the exact feels is unexplained sadness with infinity of frustrations! Feels like being at the end of the road, there's no tactful ways to get out from there! Am I not an accepted person? To accept my fate that Allah has given to me? Ya Allah, please forgive my stupidity, I just do not know how to control myself, to be patient and to thank to ALLAH. Sound like ungrateful girl, huh...i___i.

I've two options : 1) continue for rayuan! 2) working with NASAM. But my rayuan's form got some problems and untill now, I cant sent my form. :( . Hm, NASAM want me to give the answer. Allah, i just do not know. And, today i try to ask my mom,sisters and friends.


Mak : Mak pon tak tahu, apa yang Siti mahu Siti teruskan. Tapi istikharahlah, Mak sokong je. Kalau kerja, bila nak sambung belajar? Mak tak kisah. Tapi solat dan doa banyak-banyak minta petunjuk.

K.La : Salam, u istikharah lagi ok, cuma nie idea kla, apa kata u terima je keja ngan NASAM sambil tu u wat part time belajar, selalunya result lagi gempak bila keje sambil belajar lagipun u bole relate ngan apa yg u belajar cuma kena sacrifice masa le, cuma suggestion kla je, part blaja u amik certificate skills.


K.Mila : same thought as K.La.

K.Zati : Better awak kerja dulu, then 1,2 years sambung. Mungkin Allah nak awak keja dulu. Pegang duit sendiri dan berdikari, nanti bila dah dapat sambung ada kewangan sendiri. Pengalaman keja dan belaja lagi elok dari belaja je.

Abang : ikut hati Siti berat ke mana, abang ok je.Kerja pon ok, belajar pon ok.Jangan putus asa!


Ana : wassalam laling..sorry laling..kte tak dgn kmu masa tu..tp kte blh agak dr status fb kmu..SABAR ye..ALLAH sembunyikan matahari..DIA beri hujan..tp di sebalik itu,DIA kurniakan pelangi yg sgt cantik..cuma kte kna bersabar..kte jz bg pndangan..tp smua bergantung pd kmu tuk pilih..buat rayuan,but in the same time terima kerja tu..kte rasa mgkin ini peluang yg diberi pd kmu..kerja dlu..maybe kmu blh decide later to futher stdy pjj or dptkan pnglaman for 1 or 2 years b4 futher back..solat istikarah utk dptkan kepastian..insyaALLAH kmu akn dpt yg terbaik..kte sntiasa sokong keputusan kmu..love u so much ♥


Thanks all for the supports and encouragement. I am weak, I am sick and I am totally blurr! When I've doubt, istikharah is the best.

Rujukan : Solat Istikharah
Seseorang yang menghadapi sesuatu soal yang bersifat mudah, sedang ia sendiri masih ragu-ragu mana sebaiknya dilakukan, maka di sunatkan mengerjakan solat yang bukan termasuk wajib.

- Waktu yang terbaik ialah pada 2/3 malam (iaitu sekitar pukul 2 pagi). Bagaimana pun boleh dilakukan pada bila-bila masa dalam waktu yang di haruskan sembahyang contohnya selepas maghrib.
- Niatnya “Sahaja aku sembahyang sunat istikharah dua rakaat kerana Allah ta’ala” - Dalam rakaat pertama selepas Surah Al-Fatihah baca Surah Al-Kafirun atau apa-apa sahaja surah lain yang terbaik kita boleh baca.
- Dalam rakaat kedua selepas Surah Al-Fatihah baca Surah Al-Ikhlas atau apa-apa sahaja surah lain yang terbaik kita boleh baca.


Niat :
“Sahaja aku sembahyang sunat istikharah dua rakaat kerana Allah ta’ala”

- Selepas memberi salam baca doa berikut (mulakan dengan basmalah dan selawat dahulu).

Doa Solat Istikharah
“Ya Allah, saya memohonkan pilihan menurut pengetahuanMu dan memohonkan penetapan dengan kesuasaanMu juga saya memohonkan kurniaMu yang besar, sebab sesungguhnya Engkaulah yang Maha Mengetahui dan saya tidak mengetahui apa-apa. Engkau Maha Mengetahui segala yang ghaib. Ya Allah, jikalau di dalam ilmuMu bahawa urusan saya ini baik untukku dalam agamaku, kehidupanku serta akibat urusanku, maka takdirkanlah untukku dan mudahkanlah serta berikanlah berkah kepadaku di dalamnya. Sebaliknya jikala di dalam ilmumu bahawa urusan ini buruk untukku, dalam agamaku, kehidupan serta akibat urusanku, maka jauhkanlah hal itu daripadaku dan jauhkanlah aku daripadanya serta takdirkanlah untukku yang baik-baik saja dimana saja adanya, kemudian puaskanlah hatiku dengan takdirMu itu.”

Nota : Saya lebih terbuka hati menerima keputusan ni dengan hati yang agak 'kuat' tak seperti 4 tahun yang lepas! InsyaAllah, hidup harus diteruskan bersama-sama orang yang sering di sisi.

Terima kasih untuk kehidupan ini...
Terima kasih untuk sayang ini...
Terima kasih untuk sokongan ini..
Terima kasih untuk dorongan ini !

Jantung Hatiku : Serebah mana hati ini jatuh tersungkur, DIA-lah lebih MENGERTI. Seluluh mana hati ini menangis, DIA-lah lebih MENGETAHUI. Allah....Terima kasih Allah kerana masih menguji.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

5 comments:

aNa_mE said...

kte tak sekuat kmu..kmu di uji..tp kmu mampu hadapi..kmu yg terhebat sebenarnya..
kte sokong kmu..
dun give up laling!!

chAq said...

i love you so much!!!!
thanks for all your supports laling...
<3

GrEaT gUrL said...

akk pnah frust lps SPM dlu,x dpt msuk u,tp ALLAH maha adil,die bg akk msuk KUIS,then,dpt msuk dgree ke UM...alhmdulillah...skrg ni,akk diuji lgik,,bler fail dlm intrvw LS 41 pgwai syariah under gvrnmnt yg jwtn ni smue bdk2 syarie law berebut2 dan krjn hnya nk 10 org je bdk P,,nsb x mnyebelahi akk,wpun akk dpt pegi stage intrvw,,tp akk x grad lgik dr uia...mula2 rse sedih + ralat sgt sb xdpt jwtn yg ditnggu2 tp akk yakin insyaALLAH, DIA dh jnji yg terbaek lgik utk dri akk..

so,akk hrp wana pun tabah dlm mnruskn khdpn ni...jgn mdh putus asa dik...kte berusaha dan berdoa pdNYA...ingat,DIA yg lbh arif mn yg lbh terbaek wt dri kte...skdr peringtn bersama~

chAq said...

K.Yana : million thanks, ya kita tau ada ramai lagi yang senasib atau mungkin lebih diuji DIA. Kita patut bersyukur dan terima segala yang DIA tetapkan untuk kita.
Terima kasih kerana menyedarkan kita juga.
Cuma kadang kala sifat -ve manusia yang sangat kuat dalam hati mendorong untuk terus bersedih.
InsyaAllah, kita masih boleh menerima. Masa demi masa, kita perlu lebih tenang dan tabah <3

neve said...

salam..hai,sye tertarik dgn blog awk ni.sye stdnt fisioterapi,nk tnye mcmane awk bkerja dgn nasam?dan bgaimana dgn gaji?sb ni NGO kan?