Container Icon

Suka Pelangi Saya?

Fisio bukan TUKANG URUT.

~ sns cerita tentang ~
Assalamua'laikum wbt

Pulang dari hospital tadi, teringat satu peristiwa " FISIO tu TUKANG URUT ek "

Sekadar perbualan basi ketika sedang memberi rawatan di Wad Ortopedik.

Me : Assalamua'laikum En.X. Saya Siti, Fisioterapis. Kalau boleh, hari ni nak ajar berjalan guna tongkat. Kasi gerak-gerak siket kaki awak tu.

En.X : Wa'alaikumussalam. Oh, boleh kut tapi kaki saya masih sakit lagi. Ni besi pon berat, nak jalan macam mana? (besi : Ilizarov)

Me : Kita cuba dulu, sakit sikit jer. Kena juga berjalan, dah agak lama awak baring. Kena kasi darah tu mengalir cantik dan luka awak tu cepat sembuh.

En.X : ok, saya cuba ler kalau saya jatuh nanti, awak tak larat nak angkat nanti.


Me : Saya jamin awak tak jatuh kalau awak ikut apa yang saya nak ajar nanti. (senyum).


Proses belajar berjalan guna tongkat (axilla crutches), ala yang orang selalu sangkut di ketiak tu. Dan ketika En.X sedang berlatih dia pon bertanya...(Sesiapa yang pernah menonton KCB 2, ketika Khairul Azzam sedang belajar berjalan selepas kemalangan. Haa, yang tukang ajar dia jalan tu, fisio ler.Gambaran yang lebih jelas la kut, tapi sapa yang tak tau jugak. Abaikan)

En.X : Cik Siti, Fisio tu tukang urutkan? Awak mesti terror mengurut.

Me : (Senyum+sengih). Kalau Fisio tukang urut, saya tak ajar awak jalan ni dan saya takda pon urut awak kan? Sebenarnya urut tu salah satu kaedah rawatan untuk kes-kes tertentu. Bukan semua kes berurut-urut.Contohnya pesakit yang mempunyai masalah otot mengeras (spasm). Kita berilah urutan atau selalunya kita panggil Myofascia release / massage therapy. Tapi kami bukan tukang urut,kalau tak habislah semua orang suka datang hospital nak dapat urutan kami, takut-takut Rehab dipanggil pusat urutan pula (senyum sambil terus berjalan-jalan keliling wad).

En.X : Dulu saya ingat Fisio ni tukang urut, baru nak minta awak urut saya sebab badan saya sengal-sengal. Masa awak pegang kaki saya tangan awak sangat kuat pegang tapi badan kecil je.

Me : (sigh). Terus hancur tulang awak yang patah tu karang (senyum). Saiz kecil bukan bermakna tenaga pon kecil.Tengok, awak jalan pon ok. Tak jatuh pon kan (kerling siket ke wajah dia).


En.X : Saya patuh arahan awak (senyum).
Ilizarov (sumber : wikipedia)
_________________________________________________________

Secara amnya, ramai jugak la kut tak tau amenda le menatang Fisio tu. Tukang urut jer la dikaitkan kalau sebut pasal Fisio kan? (angguk je la kalau kome pon tak tau.) Oklah, sekadar berkongsi sedikit info. Fisioterapis atau jurupulih perubatan (anggota) atau terapis cabang bidang perubatan dalam membantu pesakit yang mengalami ketidakupayaan melakukan aktiviti fizikal yang disebabkan oleh kecacatan anggota badan atau sebagainya. Rehabilitasi / pemulihan anggota fizikal yang merangkumi rawatan menggunakan elektroterapi ( mesin elektro ) , gimnasium ( rawatan senaman/ pengkhususan dalam stroke atau angin ahmar / kecederaan dalam sukan, Rehabilitasi Kardiak/ Paediatrik dan lain-lain), kesihatan wanita ( pengkhususan kes-kes Sakit Puan 'incontinence' / Lymphoedema dan Sakit Tuan) dan juga Fototerapi (rawatan 'ultra violet light' untuk penyakit kulit), juga di wad-wad untuk rehabilitasi respiratori/ortopedik dan sebagainya.

Lebih jelas ni tugasannya...
- Pemulihan anggotan dengan menggunakan senaman, cahaya elektrik, sejuk air, urut dan karan/elektrik.

- Membantu doktor menentukan jenis penyakit, misalnya menguji dengan cara elektrik. Menyimpan laporan kemajuan pesakit-pesakit terutama penyakit yang mengambil masa panjang seperti polio.
-Memaklumkan kepada pegawai perubatan kesesuaian sesuatu skim rawatan terhadap seseorang pesakit
-Mengajar pesakit tentang senaman yang dilakukan di rumah terutamanya mereka yang tinggal berjauhan dan sukar untuk datang ke hospital.
-Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh pegawai atasan.

Jelas tak apa tu kerjaya fisio? Hm, ada 2 video untuk lebih jelas dan membuang sedikit sebanyak tanggapan kami ni TUKANG URUT. Kalau tak paham juga, korang pergilah tanya Abang Google atau Kak Yahoo yer.

2007 : Kelas senaman ibu mengandung
2007 : Kelas Balutan (ortopedik)
Saya rindu mereka semua :) Batch 6.


Antara tugas-tugas Fisioterapis :)

video
video ketika saya di Kelas 'Movement'
(salah satu rawatan untuk pesakit stroke)

Rujukan : Bahan bacaan dan pembelajaran. Yang salah, boleh sertakan komentar anda :).

Nota : R I N D U

P/S : Ada yang mahu TIPS untuk KURUS ??? Tunggu saya kurus dululah yer.LOL

Jantung Hatiku : Pesakit itu amanah. Ikhlas dan jujurlah melaksanakan tanggungjawab :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Heart and Feeling

~ sns cerita tentang ~
Assalamua'laikum wbt..

Dalam riang si jantung hati...
Harus diselit berpada-pada diri...
Jangan hidup hanya tawa hilai gembira...
Bila akhirnya kecewa merana derita...
H...

Dimensi hidup bersegi-segi, berbucu tajam belum tentu yang teguh walaupun yang tumpul dan rata kelihatan rapuh dan lemah. Bibir pantas menzahirkan kata-kata indah untuk menutup cela-cela 'jasad' di dalam. Begitu juga jemari halus cergas berlari-lari menekan kekunci abjad. Betahkan hati bersuarakan yang jujur melorongi kotak suara dan merah bibir itu? Atau bisakah hati menyatakan hasrat yang benar-benar ikhlas menerusi rentak hujung jari?
Allahuakbar! Saya masih mahu itukah? Masih belum jelas apa yang zahir? Sedikit kesamaran tika dan saat ini. Bebayang kesamaran mungkin terus pudar atau kembali terang memberi saya satu jawapan yang dahulunya saya sangat-sangat impikan?

F....

Tali yang sering ditarik, akan terus tegang dan lama-lama akan terputus dua. Jangan hanya hadir untuk seketika bila manis yang sudah kekeringan tapi kekallah manis untuk selamanya jika itu yang dimahukannya. Tiada mungkin untuk hilangkan rasa ragu, tiada yakin untuk hapuskan kebimbangan. Tapi sudah cukup buatkan bibir ini tersenyum untuk kesekian kalinya.

Ceritera hujung minggu

Pada hari Sabtu yang lepas, awal-awal pagi saya bangun masak bihun dan ayam goreng sebab nak bawa bekal untuk pergi ber'date' halal dengan K.La ke Kota Keriangan tapi malangnya, tiket ke sana jam 3petang. Puaslah fikir ke mana arah mahu pergi sebab bekalan dah penuh beg.Dari mahu ke sekitar KL, terus fikir mahu ke Melaka dan akhirnya saraf otak melonjak-lonjak bagi signal untuk ke JB. Lantas, usai sarapan di RasaMas, terus ke Bukit Jalil dan beli tiket ke JB. Sampai Larkin Sentral kira-kira jam 3pm dan abang ambil terus makan tengah hari di sekitar JB sebelum abang hantar kami ke Jusco ( g JB semata-mata nak masuk Jusco?hoho). Bukan, kami ke Jusco untuk beli baju untuk pulang keesokan harinya termasuk toiletries kami. Memang betul-betul bukan dalam perancangan kami. Malamnya kami ke singgah solat jama' di Masjid Abu Bakar sambil mendengar ceramah Isra' & Mikraj dan juga sedikit tembak-menembak.
Kemudian kami ke Stulang Laut untuk mengisi perut dan terus ke Danga Bay untuk sesi menembak seterusnya. Kira-kira jam 2pagi, kami check in hotel dan ZzzZz dengan lenanya.
Ahadnya pula kami ke warung ayam penyet yang terbest di Pasir Gudang dan sebelum pulang ke KL, kami singgah di Hutan Bandar untuk sesi menembak yang terakhir.
Puas dan happening sangat unplanned trip kali ni :) . *sisters and brotherhood outing*
Nasib dapat tiket terus naik bus :)
Masjid Abu Bakar JB
Danga Bay, belakang tu Danga Cruise
Tasik Tujuh di Hutan Bandar JB
masih belajar untuk terus menembak manual :)

Nota : Lihat saja pada tajuk, untuk makna H dan F . Tapi buat K.Siti kesayangan saya, pasti lebih mengerti yang tersirat dibalik itu barangkali :p.

Opss, sudah jam 3.56am. Masa untuk berehat. Allahumma bismika ahya wa amuth :)

Jantung hatiku : Al-fatihah 3x buatmu dan didoakan yang terbaik dan berbahagia untukmu. Jika Allah berikan apa yang saya mahu, alhamdulillah. Jika sebaliknya, redha lillahi ta'ala :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Done !

~ sns cerita tentang ~
Assalamua'laikum wbt...

* Fikir-fikir untuk memulakan ayat sambil tercungap-cungap*

Tarik nafas dulu....
Beberapa minit kemudian..

Cerita I

Oklah, sambil meniarap menaip di sini. Baru lepas sapu lantai satu rumah [baca : semua bilik+ 2 ruang tamu ] dan juga mop satu rumah. Kan hobi saya tu, buat kerja-kerja suri rumah ni. (silalah gelak puas-puas) tapi memang seronok tau jadi suri rumah, tak percaya? Cubalah buat sehari, mesti suka sebab lepas selesai semua kerja rumah, semerbak harum bau Ajax Fabuloso perisa lavender (ops, malam ni malam Jumaat, keseorangan ni) dan paling seronok lantai licin mulus dan seronok nak berguling-guling. Sebenarnya tak da apa nak coretkan kat sini, alang-alang sahabat baik saya yang tersayang ni bertanya di Fb, jadi saya pon terasa nak mengemaskini sedikit blog yang kurang ceria ni. Laling, kita merepek-repek ni.hihihi.

Sebenarnya, hari ni terlebih rajin sampai ke malam mengemop rumah sebab esok K.La nak balik. Jam 12pm kami semua [baca : sisters and niece] akan amik K.La di KLIA. Oh, hampir setahun tak jumpa. Kali ni K.La cuti 2bulan lebih juga dan sebab tu la saya TERrajin lebih ni. Semua dah siap, rumah pon dah wangi tapi yang paling best [baca : xbest pon], saya lupa nak makan. MIRACLE kan? Yang paling jujurnya, tak sempat nak masak. Jadi, makan biskut jagung cicah teh O panas je. Wah, mungkin diet ni sangat berkesan setelah Isnin lepas saya makan 3 pinggan nasi. Dan paling best berulang-ulang baca 'kot putih'. Rindu nak pakai kot putih.

saje je buh senget, xda la korang sibuk2 nak tgk sangat
Usai kerja-kerja rumah, terus timbang dan malangnya tak turun pon. Makin naik ada la. Mungkin sebab saya guna 'penimbang BERAT badan'. Patut kena tukar nama 'penimbang RINGAN badan'. i____i. Haa, satu lagi korang jangan nak gelak-gelak ye stokin warna-warni tu, mana boleh tengok kaki saya, aurat tu. Lagipon saya memang suka stokin warna-warni, belang-belang. Unik siket dari orang lain, takda la kalau kat masjid orang nak rembatkan?hihi...
Ni 1 lagi, dan masa ni officer saya tegur 'cantik kasut'
Agak malu jugaklah tapi peduli apa, saya punya sukalah..

Nilah kot putih yang salu saya sebutkan di Fb dan Ym...
(hati saya masih belum terbuka untuk sebarang doktor)

Sembang kosong : Saya selalu inginkan mahu jadi suri rumah dalam tempoh 10 tahun akan datang, K.Mila pernah cakap memang seronok jadi suri rumah tapi bila hari-hari buat perkara yang sama bosan juga. Betul, tapi saya tetap suka buat kerja-kerja rumah ni. Saya tak rajin tapi saya suka buat perkara yang saya suka. Tak paham? Abaikan saja, janji saya paham. :)) Jadi suri rumah antara 1 cita-cita saya tapi suri rumah yang berpendidikan dan punya kewangan yang kukuh.

Cerita II

Saya agak hangen dengan seseorang ni, maaf kalau cerita saya mengaibkan orang tapi ni blog saya dan saya rasa saya nak juga luahkan. Seseorang yang dah 3x buat akaun FB yang berlainan dan 2x saya buang dan blok dia. Tapi, baru-baru ni beliau add saya dan baru saya sedar itu adalah dia. Dan yang buat saya panas berasap-asap, dia cuba mendekati dan menyiasat peribadi saya dan kawan-kawan saya. Saya tersangat TAK SELESA tau! Kalau hanya kerana seorang lelaki kamu buat begitu, kamu adalah orang yang sangat b*d*h. Janganlah melampau, saya juga ada perasaan!Cukuplah, saya memang tak suka dan saya mohon maaf kalau saya mengaibkan kamu di sini, penampilan kamu sungguh cantik (berniqob dan bertudung labuh) tapi peribadi kamu menyakitkan hati orang lain. | kalau minum air gula, kamu sendirilah rasa manisnya |
"Loves what i like and hates what i dont like"

Nota : USM dah senarai pendekkan nama saya. Saya tunggu dengan tenang.


Jantung hatiku : Saya tipu kalau saya katakan saya tiada perasaan pada kamu, tapi saya takut.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

My 1st contest : Eikasyaza's Green Contest

~ sns cerita tentang ~

Syarat-syaratnya adalah :

Jadi follower saya (tak nak pon xpe.. tapi credit kepada yang follow)
Buat simple entry pasal contest nie and letak picture kat atas di blog korang.. jangan lupa link ke blog i ye..
Letak gambar korang (sorang2 je) memakai pakaian berwarna hijau dan di kelilingi kehijauan
(contoh : pokok-pokok ke, kat taman ke, macam-macam lah)

Tinggal url entry korang di comment box entry ni ye.. senang i nak p check..

Hadiah :

Kategori Lelaki : One Drop Perfume (Men Set)
Kategori Wanita : One Drop Perfume (Woman Set)
Pemenang boleh pilih mana-mana set yang diorang nak okei

Tarikh Tutup :

07 Julai 2010
(Jam 11.59 malam)


Taken from : [LINK]

Ok, for a very first time i am joining a contest. hehehe. I knew this contest from my lovely laling AnaFarzana. So, what i feel like to join is because of green green green green green . As u can see, my t.i.t.i.a.n perjalanan is so greenie right? And ya of coz, green is calmness and that why i love to write my secret heart here.

Tentang contest ni, syarat-syarat tertera di atas dan tahniah buat penganjur :
Eikasyaza's Green Contest sebab sangat mencintai hijau..It's all about green !!

Tara....ini pic saya beberapa bulan yang lalu.
Bertemu my bff yang akan ditukarkan bertugas di Hosp pantai Puteri penang...
Dalam keadaan ayah yang sedang sakit di IJN, sempat juga saya bertemu kawan2 yang
senantiasa sibuk dengan kerjaya.... :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS